Magusad ja mõnusa vürtsiga õunamuffinid sobivad ideaalseks meeleolu soojendajaks külma ilma korral.
Valmistamine:
- Karamelli kastme valmistamiseks vala suhkur väikesesse potti. Pane pott pliidile väiksele/keskmisele kuumusele, segades pidevalt suhkrut, kuni see on sulanud. Siis pane kuumus kinni (10-15min).
- Kui segu on vedel ning kuldne, lisa kookoskreem. Ettevaatust – segu hakkab kõvasti aurama! Sega pidevalt, kuni karamell on jahtunud.
- Lisa taimne piim ning pane pott tagasi pliidile. Lase segul keeda keskmisel kuumusel 1-2min.
- Võta pott tulelt ning vala karamell kuumakindlasse nõusse ning kata see. Lase karamellil tahkeda üleöö külmkapis, siis muutub see toffeelaadseks kreemiks.
- Eelkuumuta ahi 180C ning valmista ette muffiniplaat.
- Väikeses kausis sega kokku taimne piim õunaäädikaga, kuni vedelik on ilusti segunenud.
- Suuremas kausis sega kokku jahu, suhkur, kaneel, vürtspipar, sooda ja küpsetuspulber.
- Lisa kuivainetele taimse piima ja äädika segu ning sulatatud kookosrasv. Sega, kuni valmib mõnus muffini tainas.
- Pane supilusikaga tainast muffinivormidesse, et kolmveerand vormist oleks täidetud.
- Küpseta eelkuumutatud ahjus 180C 18-20minutit. Muffinid on valmis, kui torkad hambatiku muffinisse ning sinna ei jää tainast külge.
- Lase muffinitel korralikult jahtuda.
- Õunasegu jaoks koori õunad ning eemalda südamik. Tükelda need väikesteks kuubikuteks.
- Sulata väikeses potis või, lisa kaneel ning õunad koos suhkruga. Küpseta õunu neid vahepeal segades, kuni õunad on pehmed (u 8-10min).
- Lisa maisijahu ning sega korralikult läbi.
- Tõsta õunasegu kuumuselt ära ning lase jahtuda- segu tahkneb veidi ka jahtudes.
- Vahusta või kausis suurel kiirusel, kuni see on kreemjas.
- Kui või on muutunud heledaks ja kohevaks, lisa tuhksuhkur, vürtspipar ja vanilliekstrakt. Vahusta, kuni segu on kohev ja ühtlane. Kui segu tundub liiga paks, lisa veidi taimset piima.
- Eemalda iga muffini keskelt väike osa kartulikoorijaga ja lisa sinna veidi õunatäidist.
- Pigista pritskotiga iga muffini peale kookoskreemi, nirista peale veidi karamelli kastet ning lisa õunaviilud ja/või kaneelipulk ja tähtaniis.
Retsepti autor on Taimse Teisipäeva vabatahtlik Marianne Pihelgas.