Ukraina rahvusköögi kuu: kartuli-seene vareenikud

Vareenikuid leiab Ukraina köögist mitmes erinevas kuues – moositäidisega, soolase täidisega ja isegi täiesti ilma täidiseta, mida nimetatakse “laiskadeks vareenikuteks”. Kartuli-seene täidisega vareenikud on üks klassikalisemaid variante.

Kogus neljale

VALMISTAMINE:

  1. Koori kartulid ja pese seened korralikult puhtaks.
  2. Lõika kartulid tükkideks ja pane potti. Vala peale vesi, aja keema ja keeda 10 minutit.
  3. Kartulite keemise ajal lõika seened väikesteks tükkideks. 10 minuti pärast lisa kartulitele šampinjonid, paar supilusikatäit päevalilleõli ja veidi soola ning keeda veel 5-7 minutit.
  4. Pane suurde kaussi jahu, sool, õli (1-2 spl) ja vesi (130-150 g). Parem on lisada vett vähehaaval, et saada soovitud konsistentsiga tainas.
  5. Sõtku tainast kõigepealt lusikaga, siis kätega. Lõpus võid lisada veel veidi õli, et tainas tuleks käte küljest lahti. Sõtku tainast paar minutit ja vormi “kukliks”. Kata tainas rätikuga.
  6. Võta kartulid ja seened potist välja, aga jäta puljong alles.
  7. Püreesta kartulid ja seened, maitsesta soolaga. Täidisele võid lisada veidi rohkem soola, kui tavalisele kartulipudrule paneksid. Vajadusel lisa puljongit. Täidis peaks olema paks. Soovi korral võid lisada maitserohelist või lemmikuid maitseaineid. Lase täidisel jahtuda.
  8. Eralda osa tainast ja rulli see umbes 5 millimeetri paksuseks. Võta ümara suuga klaas ja vajuta selle ülemine serv lahti rullitud taignale, et saada ümmargused tükid.
  9. Pane täidis ringi keskele (umbes teelusikatäis) ja aja veidi laiali. Vormi vareenik ja suru servad hästi kinni.
  10. Keeda vareenikuid soolaga maitsestatud vees. Lisa ka õli ja kuivatatud tilli. Hea on vareenikud ükshaaval keevasse vette lasta. Keeda 10 minutit aeg-ajalt segades. Serveeri taimse majoneesi ja tilliga.
Šampinjonid4 tk
Kartulid5 tk
Nisujahu400 g
Päevalilleõlimaitse järgi
Soolmaitse järgi
Vesimaitse järgi
Tillmaitse järgi

Et midagi ei jääks kahe silma vahele!