Kiire ja tervislik taimne lõuna otse pealinna südames

  • 6 oktoober 2022

Taimne toit võidab aina rohkemate eestlaste südameid ning eriti jõuliselt tulevad selle vooluga kaasa pealinna elanikud. Et nõudlusele ja klientide soovidele vastata, hakkasid ehtsad Eesti toidukangelased pakkuma taimseid roogasid suvel avatud Viru Keskuse Toidutänaval.

Stereo StreetFood

Eesti pop-up restoranide kuningannaks nimetatud Tiina Kõresoo tõi toidutänavale ehtsad Ladina-Ameerika maitsed ja toiduvalmistamise kultuuri. “Ladina-Ameerika toidukultuurile on taimetoit väga iseloomulik, seal ei panda lihale nii suurt rõhku nagu meil. Olen paljude külaliste käest kuulnud, et sageli on toit nii hea ja eriline, et ei saagi aru, mida sööd. Ja kuna me toome toiduaineid otse Peruust ja Salvadorist, siis tihti ei lähe arusaamine ka pärast selgitamist paremaks. Proovige näiteks jucca – friikaid, mis on hästi krõbedad väljast ja kooreselt pehmed seest. Andke friikartulitele pausi ning proovige midagi muud,” soovitab Tiina. 

Pildi autor: Katrin Press

Tema eesmärgiks on tuua Eestisse päris tänavatoit ning anda sellele glamuurset vürtsi. Nädala lõpus teeb Stereo StreetFood ka eripakkumisi, lisaks on menüüs palju ainulaadseid veine, sealhulgas kolm oranži veini, mis sobivad hästi vürtsikamate toitudega. Mujal Tallinnas sellist vahuveinipakkumist ei leia! Kerge taimne menüü sobib muuhulgas eriti hästi neile, kes figuuri hoiavad. “Tallinn igatses sellist glamuurset toidutänavat nagu seda on Viru suutnud teha. Meie juures saad aga lisaks peenele elamusele ka teise maailma maitsekogemuse, ilma et peaksid hakkama lennupileteid broneerima,” lisab Tiina. 

Freya FoodBaar

Pildi autor: Kalev Lilleorg

Freya FoodBaari omanik Kristjan Peäske on harjunud, et tema ja noore koka Janno Lepiku Michelini tunnustusega restoranidesse tullakse ükskõik millisest Eesti osast. “Uues kohas lõime menüü neile, kes muuhulgas tahaks süüa ilma süümepiinadeta. Muidugi saab igat toitu küsida ka ilma lihata ja luban, et selle valiku pärast kvaliteet ei kannata,” teeb Kristjan sissejuhatuse. 

Tema sõnul on juba mõned Eesti staarid ja telenäod avastanud, et ka brokkoli võib olla imemaitsev ning et Freya taimsed valikud on palju muud kui igavad. Siin on Freya loojaid innustanud ka maailmas populaarsust koguv “WholeFoodsi” trend, mille järgi kasutatakse maksimaalselt ära ehtsaid ja tervislikke tooteid: puu- ja juurvilju, pähkleid, seemneid ja seeni. “Sageli arvatakse, et hästi maitseb ainult toit, mis nõuab oma dieedi suhtes libastumist ning rajal olemine on igav. Ükskõik kui ranget dieeti te ka ei järgiks, siis meie juures saate igal juhul maitseelamuse. See ongi meie põhiline lubadus. Suurem osa menüüs on autoritoidud ning taimsed valikud on selle menüü alus,” lisab Peäske. 

Pildi autor: Katrin Press

Mõnusaid taimseid valikuid pakub Viru Toidutänaval ka Poke Bowl ja Meze mille omanik ja kokk Jürgen Kohal on ise panustanud menüüde loomisesse. Lähis-Ida kööki esindav KimiJimi on traditsiooniliselt pakkumas taimseid roogasid ning vapustavate dessertidega rõõmustab Pavlova. Joogikultuuri edendaja ja Maailmas TOP5 pruulikodade nimekirja kuuluv Mikkeller teeb aga maitsmist veelgi meeleolukamaks oma imelise joogivalikuga. 

Pilti autor: Katrin Press

Viru Toidutänav on avatud nii külastamiseks, kui ka toidu kaasa tellimiseks ning soojal päeval on endiselt lahti koostöös ÖÖD lahendusega loodud terrass.