Peame kerged jaanid!

  • 21 juuni 2021

Samal ajal kui poed tellivad harjumuspäraselt jaanide eel suures koguses lihatooteid, võtab iga aasta aina enam inimesi vastu otsuse veeta jaanipäev taimset toitu ja lihaalternatiive eelistades.

Pildi autor: Vincent Keiman / Unsplash

Jaanipäeva ei peaks seostama hirmuga ülesöömisest ja sellele järgnevast kehvast enesetundest. Taimetoit, värsked puu- ja köögiviljad ning lihaalternatiivid tagavad kergema enesetunde, kuna on meie organismile lihtsamini seeditavad. Värskest ja taimsest kraamist on samuti oluliselt keerulisem üle süüa, sest Eesti riiklike toitumissoovituste kohaselt peaksid lihatooted võrreldes taimsega moodustama väga väikese osa meie toidulauast võrreldes taimsega. Näiteks täiskasvanud naise päevane soovituslik lihakogus on pooleteise tikutoosi ja meestel kahe tikutoosi jagu hakklihakotlette. Jaanipäeva pidusöömingul, kus valdava osa menüüst moodustavadki traditsiooniliselt lihatooted, võib muutuda keeruliseks soovituslikest kogustest kinni pidada ja süüakse lihtsalt liiga palju. 

Lihavabad jaanid on ainult jäämäe tipuks, sest paljud eestlased on võtnud vastu otsuse vähendada igapäevaselt lihatoodete osakaalu oma menüüs. Kantar Emori 2020. aasta septembris läbi viidud uuringus selgus, et lausa 40% eestlastest vähendab igapäevaselt lihatoodete tarbimist. Põhjused võivad peituda nii rohelises ja keskkonnasäästlikus mõtteviisis kui tõsiasjas, et soovitakse enda ja oma lähedaste tervisele mõeldes paremaid valikuid langetada. Lihatoodete liigtarbimine on seotud mitmete tõsiste terviseriskidega, sealhulgas on kõrgem risk haigestuda südame- ja veresoonkonna haigustesse. Lihatoodete asendamine aeg-ajalt taimsega ei tähenda taimetoitlaseks hakkamist, vaid sellist toimimist nimetatakse fleksitaarluseks, mis on just Põhjamaades eriti laialdaselt viimastel aastatel levinud. 

Taimne jaanilaud ei tähenda, et traditsiooniline grillpidu peaks ära jääma. Taimetoidud võimaldavad jaanilaua hoopis mitmekülgsemaks muuta. Taimsete toitudega eksperimenteerimine võimaldab astuda mugavustsoonist välja ning katsetada uusi erinevaid maitseid. Tänaseks on poodides lihaalternatiive väga palju. Keda ei köida mõte grillitud suvikõrvitsast, šampinjonist või baklažaanist, saab proovida hoopis sojašašlõkki, taimset šnitslit või taimse kotletiga burgerit. 

Taimsete toitude eelistamine jaanidel ei sea ohtu ka ühtegi vana traditsiooni, sest ega jaanipäev ainuüksi liha grillimises seisne. Suvise pidupäeva keskmeks jäägu ikka jaanituli, hea seltskond ja seltskonnamängud. Lisaks korraldatakse kontsertüritusi ja muid vahvaid külapidusid, mis jaanipäeva juurde kuuluvad. 

Et vältida aasta valgeima öö ja pikima päeva muutumist organismile kurnavaks kogemuseks, aitab taimse toidu osakaalu suurendamine pidulaual vältida organismi üle koormamist nautides jaanipäeva traditsioone ning rituaale ikkagi täiel rinnal. 

TAIMSE TEISIPÄEVA RETSEPT

Kes soovib ise oma maitse järgi suitsust šašlõkki valmistada, soovitame järgnevat retsepti.

Koostis: 

1 pakk kuivatatud sojakotlette

1 pudel Santa Maria BBQ kastet

3 spl oliiviõli

5 tl tšillipulbrit

5 spl teravat tšillikastet

2 spl sojakastet

ühe laimi mahl

meelepäraseid ürte, pipart ja soola

Valmistamine:

  1. Pane sojakotletid soolaga maitsestatud vette keema umbes 20 minutiks, kuni kotletid on pinnale kerkinud ja pehmed.
  2. Jäta kotletid sõelale kurnama ja jahtuma. Pigista igast kotletist välja võimalikult palju vett.
  3. Sega kokku marinaadi koostisosad. Arvesta, et kotletid tõmbavad maitseid väga hästi sisse ja seetõttu peaks marinaad maitsema väga vürtsiselt, suitsuselt ja intensiivselt.
  4. Kalla kotletid suletavasse anumasse ning vala üle marinaad. Raputa anumat hoolega, et kõik kotletid saaksid kaetud.
  5. Jäta anum külmikusse vähemalt üheks ööpäevaks marineerima.
  6. Grilli või prae pannil kotletid mõlemalt poolt krõbedaks.

Kui teiste suviste toimingute kõrvalt ise kokata ei jõua, võib nii külma- kui sügavkülmaletist leida Naturli, Marta Pagari või Bon Soya grillvorste, šašlõkki, šnitšleid või lausa tellida kastitäie taimseid grilltooteid otse koju.